Aiud
Aiud, pagina aiudenilor
judeţul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
menu
menu
 
fotolix.ro
 
:: FaceBook ::
esti Fan Aiud pe Facebook?
:: horoscop zilnic AiudOnline ::
Horoscop Zilnic AiudOnline
citeşte horoscopul pentru zodia ta
Horoscop oferit de ACVARIA
:: stiri aiudene ::
- Lansare de carte la Aiud;
- Comenteaza intrebarea saptamanii;
- Vot pentru Padurea Sloboda de langa Aiud;
- Piesa extraterestra de la Aiud;
- Primarul Josan, jos peste un an!;
- La Penitenciarul din Aiud cazarea, serviciile si ...;
:: imagini din aiud ::
galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline
vezi galeria foto
:: carte de oaspeti ::
scrie în cartea de oaspeti
citeste mesaje
:: cazare în aiud ::
posibilităţi de cazare în aiud
Pensiunea "Mobis AL"
(Molnar); steasteastea stele
Pensiunea "Melinda";
Hostel "Două Sălcii";
... şi în zona aiudului
Rimetea (Torockó);
:: părerea ta contează ::
motivează votul tău aici | arhivă
:: parteneri media ::
- Ziarul Unirea;
- Monitorul de Alba;
- Empresa.ro - Stiri Alba;
vezi toţi partenerii;
:: site-uri partenere ::
- Robeni rent-a-car Cluj;
- Stiri Auto;
- Atracţii turistice în Romania;
- Traduceri;
- Cazare Alba Iulia;
:: newsletter/group AiudOnline ::
:: BitDefender QuickScan ::
:: Prognoză meteo Aiud ::
vremea-meteo.com

Cultura aiudeana

 
Katiusa Cuculescu - 2004 - Aparentza (cateva nuante)
 


Daca arunci o privire unei radiografii, vei vedea cel mai bine inconsistenta umana: scheletul fragil si fragmentat e baza carnii, aproape invizibila sau transparenta, in care investim atatea sperante, vanitate, sacrificii. Creierul apare ca o ceatza densa, tulbure, nepromitatoare. Cum putem aprecia ceva atat de iluzoriu si amenintat a se topi? Plaseaza un lemn in campul radioscopic si vei constata mai multa substanta decat propriu-ti corp ofera. Noi, oamenii suntem insa invatati sa credem in durabilitatea celor mai ireale entitati. Cu cat mai aproape de tine ceva sau cineva, cu atat vei suspina mai abitir dupa imposibil sau absentza.

Consumismul, de pilda, e o clara atitudine de dispret la adresa materiei de care uzeaza. Atatea lucruri, obiecte si asa putina fantezie! Pana si-n civilizatiile de top 10, viata consta in repetarea monotona a unor actiuni; cel mai excentric stil de viata inseamna limitare la un anume fel de a fi: aceleasi gesturi, vorbe, haine, cocktailuri si sporturi inaltatoare! Celui bogat material ii ramane sa ofteze dupa o infinitate de idei, feluri de a trai si gandi; a consumat multitudinea de obiecte si-i ramane sa viseze pana la plictis stari, relatii, concepte imposibile... A distruge prin uz, abordare frecventa devine o arta, de unde si lipsa noastra de rusine in a exagera: ceea ce dispare e oricum inlocuit. Si daca a disparut... parca nici nu a fost!
Aparentele se demasca treptat, altfel nu le-am numi "evidentze inselatoare". Unele continua a atrage si dupa ce le-am demontat piesa cu piesa, demonstrandu-le futilitatea. Pe de alta parte, unii considera ca "a mentine aparentele" inseamna un act virtuos si necesar (gen minciuna bine intentionata). Cine pierde cel mai mult prin iubirea de adevar? Adultul este cel mai versat in a mistifica (el ii pacaleste pe copii, recomandand dragostea de adevar, ca mai tarziu sa le dea peste nas cu inutilitatea valorilor de ast fel intr-o lume pragmatica!). Copilul minte pentru a se sustrage unor pedepse minore sau de dragul imaginatiei. Batranul- pt a se proteja pe sine sau pe ceilalti, iar omul in putere... pentru a-si mentine statutul, masca sociala impunatoare (cazul coruptilor cu functii inalte si servind unor nobile scopuri e graitor!).Orice minciuna isi afla o justificare (in cel mai rau caz, putem spune despre x ca a "acoperit" adevarul in mod aiurea pt ca nu era in toate mintile!).Care mai e atunci rostul adevarului, daca aduce mai multa jale si grija decat aparentza?

In arte, cel putin, imaginatia si fructele ei primeaza. Ramane atunci sa ne declaram cu totii nebuni (incapabili) sau artisti (creatori)? Depinde de gradul credulitatii societatii in a absolvi de greseli si a trece cu vederea povestile unor oameni care se vor responsabili, dar mint prolific.

In general, omul nu actioneaza fara temei, acesta directionandu-l spre libertate... Aparenta exprima falsitate si complicati cum suntem, ne abatem adesea de la drumul cel scurt/direct/corect pt noi insine si ocolim la greu, mirandu-ne cum am sfarsit intr-o alee blocata.


arty fact, 4 februarie 2004

top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB  
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2015 ::
FotoLIX  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |  Bijuterii Handmade  |  stock flash components  |
Like Us on Facebook