Aiud
Aiud, pagina aiudenilor
judeţul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
menu
menu
 
fotolix.ro
 
:: FaceBook ::
esti Fan Aiud pe Facebook?
:: horoscop zilnic AiudOnline ::
Horoscop Zilnic AiudOnline
citeşte horoscopul pentru zodia ta
Horoscop oferit de ACVARIA
:: stiri aiudene ::
- Lansare de carte la Aiud;
- Comenteaza intrebarea saptamanii;
- Vot pentru Padurea Sloboda de langa Aiud;
- Piesa extraterestra de la Aiud;
- Primarul Josan, jos peste un an!;
- La Penitenciarul din Aiud cazarea, serviciile si ...;
:: imagini din aiud ::
galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline
vezi galeria foto
:: carte de oaspeti ::
scrie în cartea de oaspeti
citeste mesaje
:: cazare în aiud ::
posibilităţi de cazare în aiud
Pensiunea "Mobis AL"
(Molnar); steasteastea stele
Pensiunea "Melinda";
Hostel "Două Sălcii";
... şi în zona aiudului
Rimetea (Torockó);
:: părerea ta contează ::
motivează votul tău aici | arhivă
:: parteneri media ::
- Ziarul Unirea;
- Monitorul de Alba;
- Empresa.ro - Stiri Alba;
vezi toţi partenerii;
:: site-uri partenere ::
- Robeni rent-a-car Cluj;
- Stiri Auto;
- Atracţii turistice în Romania;
- Traduceri;
- Cazare Alba Iulia;
:: newsletter/group AiudOnline ::
:: BitDefender QuickScan ::
:: Prognoză meteo Aiud ::
vremea-meteo.com

Cultura aiudeana

 
Katiusa Cuculescu - 2004 - Iubire si interese
 


Titlul suna usor manelistic si intrucat ne aflam oricum in saptamana prieteniei, cititorii vor inclina sa creada ca urmatoarele panseuri vor curge pe canalul siropului. Pentru a infirma prima impresie, voi explica ideea de baza de la care am pornit: NU exista dezinteres in relatiile interumane intime cu adevarat! Asa e si sanatos, firesc, recomandabil. Tinem la cineva pentru ceea ce se arata a fi, ceea ce este si devine. In varianta -"te iubesc asa cum esti"- ne referim la un set de insusiri ale fiintei indragite. Fara anumite calitati/ atribute, acea fiinta se reduce practic la zero... Asadar, conceptia "populara" conform careia suna scandalos "te iubesc si pentru banii tai" (exemplu arbitrar) ar trebui reformulata optimist in felul urmator: "Te iubesc pentru ca esti capabil/a sa castigi acesti bani sau sa dispui de ei, asa cum doar tu reusesti s-o faci!" Astfel persoana redevine subiectul atentiei si ne debarasam de acel detestat "interes"... Apreciem o persoana pentru modul in care se prezinta, face fata vietii. De unde si imposibilitatea de a ne atasa (prea mult) de cineva inert (Ex: bolnav, decedat, etc) de la care nu primim reactii si stimuli (vezi iubirile neimpartasite!) fara a ne plictisi dupa o perioada.

Moralitatea si regulile sale specifice conditioneaza apropierea dintre persoane. Unii iubesc conform codului romantic, altii se rezuma la contacte fizice, altii trec de bariera "corectitudinii politice"... Medical s-a demonstrat cum ca indragostitii traiesc o stare oarecum dezechilibrata, maladiva (Ex: puls neregulat). Spre regretul si securitatea noastra, nu putem fi incitati non stop, iubind mereu la cote maxime, insa a iubi presupune dorinta, actiune, mobilitate si fuziune. Dezinteresul (in trecut barometru al moralitatii si abstinentismului pur) nu poate fi nici cauza, nici efect al dragostei, oricat de virtuosi am incerca sa parem. Dictionarul Webster explica iubirea ca fiind afectiune, atasament pt ceva/cineva. Asadar, nu putem fi pasivi, impartiali, indiferenti, totalmente obiectivi si rationali!

O pasiune pasagera evidentiaza latura superficiala a dragostei (care da, e posibil a inceta sau a se eroda!) si lasa senzatia de esec si neautenticitate. Pe langa spontatneitate si improvizatii sunt obligatorii si eforturile bine gandite pentru a hrani "flacara", astfel incat sa existe si continuitate, trainicie a ceea ce simtim. Ce-i drept, insistentele excesive nu sunt de incurajat; travaliile prea obositoare in a convinge pe cineva ca ne intereseaza si ca meritam atentie la randu-ne, confirma zicala: "Dragoste cu forta nu se poate". Selectivitatea determina si ea gradul de interes: nu-i poti iubi pe toti in mod egal, identic si continuu (de unde si esecul idealului crestin ... sau hippie , de iubire colectiva!). Chiar daca ratiunile de a ne indragosti nu sunt tocmai clare initial, oricum nu iubim din senin, iar pe parcurs motivele devin tot mai evidente. Timpul dedicat persoanei /obiectului/ animalului/ preocuparii indragite detaliaza si temeiurile, indiferent de ciudatenia sau complexitatea lor. Sa reflectam o secunda si asupra rolului ritualului intr-o relatie: iubirea cavalereasca este un exemplu clasic; intalnirea la un concert rock sau e-mailurile suna contemporan...Durabilitatea traditiilor, tabieturilor, sarbatorilor dedicate amorului (Ex: Valentine's Day) nu garanteaza neaparat succesul legaturii dintre oameni. Fara acestea insa, cu siguranta suntem mai saraci; e trist sa traim zilnic la fel, doar pentru noi insine (egoism) sau exclusiv pentru altii (Ex: altruism exagerat).Trebuie sa existe reciprocitate, sa se desfasoare un schimb, un "troc" afectiv, de a da si aprimi calde sentimente.
Cand se naste iubirea, apar si interesele...


arty fact, 10 febr. 2004

top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB  
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2015 ::
FotoLIX  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |  Bijuterii Handmade  |  stock flash components  |
Like Us on Facebook