Aiud
Aiud, pagina aiudenilor
judeţul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
menu
menu
 
fotolix.ro
 
:: FaceBook ::
esti Fan Aiud pe Facebook?
:: horoscop zilnic AiudOnline ::
Horoscop Zilnic AiudOnline
citeşte horoscopul pentru zodia ta
Horoscop oferit de ACVARIA
:: stiri aiudene ::
- Lansare de carte la Aiud;
- Comenteaza intrebarea saptamanii;
- Vot pentru Padurea Sloboda de langa Aiud;
- Piesa extraterestra de la Aiud;
- Primarul Josan, jos peste un an!;
- La Penitenciarul din Aiud cazarea, serviciile si ...;
:: imagini din aiud ::
galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline
vezi galeria foto
:: carte de oaspeti ::
scrie în cartea de oaspeti
citeste mesaje
:: cazare în aiud ::
posibilităţi de cazare în aiud
Pensiunea "Mobis AL"
(Molnar); steasteastea stele
Pensiunea "Melinda";
Hostel "Două Sălcii";
... şi în zona aiudului
Rimetea (Torockó);
:: părerea ta contează ::
motivează votul tău aici | arhivă
:: parteneri media ::
- Ziarul Unirea;
- Monitorul de Alba;
- Empresa.ro - Stiri Alba;
vezi toţi partenerii;
:: site-uri partenere ::
- Robeni rent-a-car Cluj;
- Stiri Auto;
- Atracţii turistice în Romania;
- Traduceri;
- Cazare Alba Iulia;
:: newsletter/group AiudOnline ::
:: BitDefender QuickScan ::
:: Prognoză meteo Aiud ::
vremea-meteo.com

Cultura aiudeana

 
Katiusa Cuculescu - 2003 - Arta si artisti pe Aiudonline.ro
 


Dupa mai mult de jumatate de an de functionare cu succes a site-ului AiudOnline.ro si a catorva categorii initial subestimate, dar care au intrecut asteptarile (cultura aiudeana, forumul de arta), ne-am gandit sa facem un bilant al reusitelor si al lucrurilor care trebuiesc imbunatatite.

O prima privire ne determina sa consideram demersurile noastre inca tinere, situate intre amatorism si profesionalism, marcate de schimbari si fluctuatii; important e sa oferim o larga paleta de variati artisti plastici, scriitori, subiecte, pareri... Majoritatea artistilor inscrisi lucreaza inca la nivel de experimentare, dorind sa-si promoveze ideile, incercarile, atasamentul sau critica fata de anumite stiluri, influente. Deocamdata numarul celor profesionisti este redus, unii incercand cu timiditate noul mod (internetul) de a-si comercializa/populariza munca. 9 dintre artistii inscrisi sunt activi, iar un numar mult mai mic de profesionisti manifesta incredere si dispozitie de a comunica experienta lor sau pur si simplu de a fi interactivi. Multi vizitatori exteriori domeniului artistic si-au inscris parerile sau au cercetat posibilitatile oferite de lumea artei, totusi utilizatorii activi fiind cei care nu numai se implica in discutii, dar vor sa-si si incerce fortele creative in domenii ca: filosofia, literatura, arta plastica, redactia literara, etc. Au existat si "miraculoase" exceptii, in care s-au folosit pseudo-artistic, imagini in scop posibil publicitar (de pilda, lucrari de mail art prezentand "infloritoare afaceri"). Concursul de Mail Art "AiudOnline" este primul sa atraga atentia si dorinta de competitie, oferind ocazia doritorilor de a defini insemnatatea conceptului respectiv pentru prezentul si viitorul orasului nostru. Are sens sa existe un asemenea spatiu virtual sau preferam tacerea si scepticismul? Cu siguranta tineretul opteaza pentru incredere, de unde insa si lipsa de consistenta si coerenta pe care unii dintre noi o admitem si o asteptam din partea vocilor "mature" in domeniul artistic, de la care vrem sa aflam concluzii, sa invatam din experienta lor profesionala. Drumul catre perfectionare apartine insa tuturor si cei care au sesizat ocazia de a se face cunoscuti prin intermediul AiudOnline.ro, poseda deja un atu. S-au afisat pareri, lucrari (poeme, eseuri, imagini), site-ul nostru dovedindu-se o acceptabila punte de lansare, atat pentru incepatori cat si pentru profesionisti ("debutanti la faza internet"). Discutii au fost starnite in jurul imaginilor (desen, pictura, fotografie, grafica PC...) din expozitii, galerii, portofolii si mai ales in sfera cuvantului scris (poezii, articole, literatura, proza, reviste, volume...), dat fiind ca succesul forumului cultural semnifica si spargerea ghetii in comunicarile de specialitate si dorinta de interactivitate.

Prezenti pe AiudOnline.ro sunt doar cativa dintre artistii aiudeni cu renume (ex: Pussy Gligor Rebreanu, Ioan Hadarig, Istvan Balog, Ioan Cacoveanu, samd.), majoritari fiind artistii in formare (Casandra Ioan, Liviu Cordea, Oliviu Florea etc). Avem nevoie de o imagine inovativa, dar si de efort conservator al ideilor dovedite de succes, care prezinta stabilitate si greutate muncii noastre, pentru a pastra vechii prieteni (ex: fundatia Inter Art) si a castiga increderea si atentia noilor colaboratori. Site-ul si forumul de arta sintetizeaza oarecum ceea ce se intampla la nivel cultural in Aiud, gazduind rubrici de semnalare a concertelor, vernisajelor, variante on line ale revistelor locale "Aiudul Literar", "Inter Art", relationandu-ne cu artsiti legati afectiv de acest oras, dar aflati la mare distanta (ex: Sorin Anca, Germania - avand revistele de creatie tanara "Sfidari" si Galateea"). Se tine cont de mentionarea manifestarilor de renume (ex: Tabara Internationala de Arta din Aiud, Expozitia Internationala de Mail Art), dar se dedica spatiu si atentie si noilor atitudini si realizari (radioul local, arta computerizata, presa tanara aiudeana, aparitia volumelor electronice "In Cuvant" si "Cuvinte zidite in tacere", etc).

Suntem in cautare de stil, valori, conceptii care sa influenteze pozitiv modul de gandire si actiune al artistilor (si nu numai!), aiudeni sau straini. Cu toate ca s-a scris (momentan) un numar record de mesaje la forumul de arta (la data conceperii articolului de fata erau 118 subiecte si 1083 de mesaje) se simte nevoia analizelor mai profunde, angajarea mai multor opinanti in discutie, fie ei cititori simpli sau artisti, trasarea unor directii si scopuri de viitor, pentru a garanta faptul ca Aiudul e "oras al artelor", monitorizand si stimuland gradul de interes pentru cultura si creatie, proliferand gusturi si fenomene, lansand arta si artisti...arty fact, iulie 2003

top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB  
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2015 ::
FotoLIX  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |  Bijuterii Handmade  |  stock flash components  |
Like Us on Facebook