Aiud
Aiud, pagina aiudenilor
judeţul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
menu
menu
 
fotolix.ro
 
:: FaceBook ::
esti Fan Aiud pe Facebook?
:: horoscop zilnic AiudOnline ::
Horoscop Zilnic AiudOnline
citeşte horoscopul pentru zodia ta
Horoscop oferit de ACVARIA
:: stiri aiudene ::
- Lansare de carte la Aiud;
- Comenteaza intrebarea saptamanii;
- Vot pentru Padurea Sloboda de langa Aiud;
- Piesa extraterestra de la Aiud;
- Primarul Josan, jos peste un an!;
- La Penitenciarul din Aiud cazarea, serviciile si ...;
:: imagini din aiud ::
galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline
vezi galeria foto
:: carte de oaspeti ::
scrie în cartea de oaspeti
citeste mesaje
:: cazare în aiud ::
posibilităţi de cazare în aiud
Pensiunea "Mobis AL"
(Molnar); steasteastea stele
Pensiunea "Melinda";
Hostel "Două Sălcii";
... şi în zona aiudului
Rimetea (Torockó);
:: părerea ta contează ::
motivează votul tău aici | arhivă
:: parteneri media ::
- Ziarul Unirea;
- Monitorul de Alba;
- Empresa.ro - Stiri Alba;
vezi toţi partenerii;
:: site-uri partenere ::
- Robeni rent-a-car Cluj;
- Stiri Auto;
- Atracţii turistice în Romania;
- Traduceri;
- Cazare Alba Iulia;
:: newsletter/group AiudOnline ::
:: BitDefender QuickScan ::
:: Prognoză meteo Aiud ::
vremea-meteo.com

Cultura aiudeana

 
Ioan Hadarig - nceputul radioului la Aiud (II)
 


II. Adevarul despre monstrii

Articolul, publicat n numarul trecut al revistei "Aiudul si cartea", a trezit mai multa "vlvataie intelectuala" si dorinta de dezbatere dect m-as fi asteptat. De ce?, m-am ntrebat... Iata, cteva posibile raspunsuri. In finalul articolului intitulat " Insemnarile unui fost coordonator de programe", anuntam aparitia partii a doua cu titlul "Adevarul despre monstrii". Brusc a nceput o mpartire, cel putin ciudata pentru mine. Unii au sperat ca prin vocea mea sa se razbune pe umilintele ndurate n perioada n care au colaborat cu radioul aiudean. Altii, implicati n acordarea de umilinte celor care au facut ceva pentru tnarul radio aiudean s-au simtit ofensati de cele scrise de un om care a creat o anume imagine postului , care a avut o anume contributie la obtinerea licentei si care a avut curajul de a se opune inculturii si nerespectarii promisiunilor initiale. Nu le venea sa creada ca exista cineva care renunta la tot n cazul n care anumite principii morale nu sunt respectate. Primilor, celor care au ramas n postul de radio pna au fost obligati sa-l paraseasca, le adresez o ntrebare : Unde au fost si ce au facut atunci cnd eu trageam semnalul de alarma? . Celorlati nu le reprosez nimic, ei asa sunt.
Iata, un episod din "epopeea" obtinerii licentei care are un tlc anume. Am plecat spre Bucuresti mpreuna cu proprietarul unui post de radio din Sibiu, care urma sa sustina, alaturi de noi, examenul de obtinere a licentei n fata C.N.A.-ului. Cu putin timp nainte de a intra n sala C.N.A.-ului a venit la mine si la cei doi proprietari si ne-a spus ca nu poate intra n examen, ca nu are voie si ca eu, "domn' profesor", va trebui sa prezint toata activitatea viitoare a radioului aiudean. Initial, trebuia sa vorbesc despre emisiunile de cultura ale postului de radio. Am avut la dispozitie mai putin de doua ore pentru a studia, n amanunt, dosarul de licenta. Cei doi colegi de echipa (dar proprietari) au promis atunci ca daca vom obtine licenta ( se facusera investitii care urmau sa fie pierdute n cazul unui esec) vom realiza, la Aiud, un post de radio modern. Ct s-au tinut de cuvnt am aflat n momentul n care a nceput sa adie gustul si culoarea banilor.
Deci, primul monstru sunt eu. Si asta pentru ca n mapa de licenta au ramas att repere din activitatea mea culturala ct si volumul meu de versuri. Ele stau la baza obtinerii licentei, alaturi de o caseta cu muzica a lui Ovidiu Baciu si de datele despre investitia celor doi ntreprinzatori aiudeni. Am girat cu numele meu nasterea unui radio care a "devorat" tot ceea ce pretuisem pna atunci: cultura aiudeana.
Celalat mare monstru, dupa care s-au ascuns cei care conduc postul de radio, a fost banul. Apoi incultura unora, fie ei ascultatori sau nu, nevoia de a-si vulgariza, prin melodie si text , viata, cultura, existenta. Au disparut emisiuni de educatie si cultura aprobate prin grila de programe. Multe lucruri au trecut sub aripa emisiunile "mprumutate" sau n spatiul de emisie nchiriat si prezentat ascultatorului ca o forma de cultura, de educatie. Normalitatea actului jurnalistic radiofonic a fost transformata n beneficiu obtinut cu orice pret. Un pret dureros pentru cei care si pusesera sperante n postul de radio, pentru cei care ascultau, ntr-o perioada, anumite emisiuni. Orgolii marunte, dorinta de a fi prezenti n emisie datorita prietenului, sotului, taticului, chiar daca singura lor activitate se reducea la scrierea / citirea unor dedicatii sau a unor stiri despre viata vedetelor, "mprumutate" fara a se preciza sursa. Au nceput sa lipseasca productiile autohtone, productiile realizatorilor aiudeni pe care le prezentasem C.N.A.ului. Apoi blbele, dictia defectuasa, lipsa talent a celor care au devenit "emblemele radiofonice" ale Aiudului. Au existat si exceptii, despre care am scris .
Sunt multi cei care au muncit serios si cu daruire n perioada de nceput a radioului. Sedinta de redactie, desfasurata seara de seara, discutiile despre programul de a doua zi, reporterii speciali care urmareau evenimetele comunitatii aiudene, emisiunile pentru tineri si cu tineri etc., iata, cteva repere pierdute. Era atunci, acolo, n mica ncapere radio o categorie care urmarea de pe margine totul, care a crezut ca se poate identifica cu acesti oameni talentati si inimosi din redactia pe care o coordonam . Statea (categorie) cuminte, stergea praful memoriei si brusc a ales. Nu cum ati crede, sa-si dovedeasca taletul. Ci simplu, sa plece toti... n mintea lor, ei, deveneau astfel cei mai buni. Ei nici macar nu pot fi inclusi n categoria monstrilor. Dormiti linistiti, somnul vostru nu naste nimic.
Radioul aiudean, ascultat, contestat, adulat, hulit, ramne ca o marturie a timpului n care traim, a oamenilor alaturi de care traim.

ANEXE

1. din documentatia pentru examenul de licenta :
cap.IV Linia "Radio Eveniment" Aiud
"...Prin caracterul local pe care l are orice post de radio care functioneaza in modulatie de frecventa si prin faptul ca acest mijloc de comunicare in masa trebuie sa raspunda unei comenzi sociale, rezulta de aici ca RADIO EVENIMENT AIUD este un radio al urbei...
principalele componente care alcatuiesc linia radioului au urmatoarele procentaje :
PENTRU COPII (diverse emisiuni sociale, culturale, chete publice, nvatamnt) - 30%
CULTURA - 25%
STIRI, INFORMATII (politice, economice, sociale) - 20%,
MUZICA, DIVERTISMENT - 18 %
PUBLICITATE - 7%
Rezulta din aceasta sinteza ca RADIO EVENIMENT AIUD este un radio :
PENTRU COPII
CULTURAL
DE INFORMARE
COMERCIAL"
2. Proiectul, discutat n sedinta de redactie, pentru data de 30 decembrie 2000 , realizat de Ioan Hadarig, coordonator de programe:
7,00 - 9,00 : Magazin de dimineata / informatii si muzica (Neli Benedek, Ina Danciu)
9,00 - 10,00 : Lumea copiilor/ magazin de vacanta, povestea zilei (Adriana Albani)
10,00 - 13,00 : Magazinul de smbata (I) / cultura, informatii, muzica (Ioan Hadarig)
13,00 - 14,00 : Folclorul, fereastra spre suflet/muzica populara (Nelutu Detesan)
14,00 - 15,00 : Magazinul de smbata (II)/ curiozitati si muzica (Ioan Hadarig )
15,00 - 16,00 : Top romantic Eveniment (Camelia Popa)
16,00 - 17,00 : Weekend magazin de smbata /indormatii si muzica pentru tineret (Simona Moga, Adi Ghiveci)
17,00 - 18,00 : Top Roton muzical (Adi Sima)
18,00 - 18,30 : Caleidoscop simfonic (redactor muzical)
18,30 - 19,00 : Lumea copiilor/povestea zilei (redactor de seviciu)
19,00 - 20,00 : Folclorul, fereastra spre suflet, muzica populara (Nelutu Detesan)
20,00 - 22,00 : No Limits / magazin de muzica si informatii pentru tineret (Camelia Popa, Abi Zama)
22,00 - 23,00 : Retro magazin muzical (Tudor Pojar, Marius Rusu)
23,00 - 24,00 : DJ Hip Hop MC Adevarat (Claudiu Cota)
Nocturna Radio Eveniment
3. Mesajul de Craciun (2000) al postului de radio Eveniment Aiud -
la microfon Ioan Hadarig, redactor sef
"Arde ngerul lui Dumnezau/ Ca o lumnare de sau",
suna versurile unui colind de Lucian Blaga
Stimati ascultatori,
Pasim mpreuna, n aceste zile sfinte, de sarbatoare, ale nasterii Domnului, cu gnd curat si lumina n sufet. Ne vom aduna n jurul bradului alaturi de cei pe care ii iubim, vom simti mirosul de aluat proaspat, de mere si gutui puse n geam de bunicii nostri sa lumineze drumul colindatorilor si ne vom ruga prin forta colindului ca acest sfrsit de mileniu sa-i gaseasca sanatosi pe toti cei lnga care speram sa trecem n noul mileniu.
Ne vom ruga alaturi de colindul nostru pentru sanatatea mamei, a tatalui, a copiilor, a fratilor si surorilor, a celor care ne iubesc sau a celor care nu ne iubesc, a aproapelui nostru. Ne vom ruga deasemenea pentru cei din nsngeratul decembrie '89 care au redat romnilor si libertatea Craciunului.
Stimati ascultatori,
Trecem printr-o perioada n care greutatile sunt mari. Stim ca ati facut eforturi pentru ca masa de Craciun a familiei sa fie ct se poate de ndestulata, iar sub bradut mosul va aseza un cadou pentru fiecare copil. Si stim ca esti bogat , stimate ascultator, ca ai familia lnga tine. Sa nu uitam n aceste zile sa sarutam mna mamei care ne-a nascut si mngiat crestetul, fruntea tatalui n zbuciumul sau de dragoste pentru linistea familiei.
Dar gndeste-te, stimate ascultator si la cei care n aceste zile sunt singuri, unii parasiti, altii bolnavi. Du-te cteva minute la un vecin al tau singur si bolvan, stai o clipa cu el.
Stimati ascultatori,
Am incercat, noi cei care suntem pentru tine RADIO EVENIMENT, sa-ti oferim prin programe o bucatica din sufletul nostru, cateva clipe de bucurie pe care le meriti. Am fost in aceste zile o mare familie, te-am colindat si ne-ai colindat, ai ntins o mna de ajutor, la apelul nostru si i-ai ajutat pe cei mai nevoiasi dintre noi. Pentru toate acestea te iubim, stimate ascultatorule si ti dorim tie si familiei tale un Craciun fericit asa cum il meriti, cu masa mbelsugata, cu voie buna si sanatate. Iar celor care nu au pe nimeni si sunt singuri n aceste clipe le spunem ca ntotdeauna vom fi alaturi de ei, ca noi, Radio Eveniment Aiud, suntem familia lor si tot ce facem n aceste zile este si pentru ei.
Alaturi de colegii mei de redactie, de proprietarii postului de radio va dorim un Craciun in lumina si dragoste,si nu uitati RADIO EVENIMENT AIUD ESTE PRIETENUL DUMNEAVOASTRA!
4. Catre, Radio Eveniment Aiud
Subsemnatul Ioan Hadarig, participant n calitate de redactor literar la obtinerea licentei postului dvs. de radio, va anunt ca incepand din data de 5 aprilie 2001 inceteaza colaborarea mea cu Radio Eveniment Aiud. Hotararea mea se bazeaza pe faptul ca ntre cele mentionate (si nregistrate pe suport audio la C.N.A.) n cadrul examenului de licenta si grila actuala a postului dvs. de radio exista o incompatibilitate de opinie.
Va rog sa luati cunostinta ca din aceasta data nu mai puteti folosi numele meu in calitate de redactor literar.
Aiud, 04 aprilie 2001 (2 exp.) Ioan Hadarig


Ioan Hadarig
(din vol. de nsemnari "Cuvntul ca o fiara trista", volum aflat n pregatire pentru tipar)

top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB  
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2015 ::
FotoLIX  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |  Bijuterii Handmade  |  stock flash components  |
Like Us on Facebook