Aiud
Aiud, pagina aiudenilor
judeţul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
menu
menu
 
fotolix.ro
 
:: FaceBook ::
esti Fan Aiud pe Facebook?
:: horoscop zilnic AiudOnline ::
Horoscop Zilnic AiudOnline
citeşte horoscopul pentru zodia ta
Horoscop oferit de ACVARIA
:: stiri aiudene ::
- Lansare de carte la Aiud;
- Comenteaza intrebarea saptamanii;
- Vot pentru Padurea Sloboda de langa Aiud;
- Piesa extraterestra de la Aiud;
- Primarul Josan, jos peste un an!;
- La Penitenciarul din Aiud cazarea, serviciile si ...;
:: imagini din aiud ::
galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline
vezi galeria foto
:: carte de oaspeti ::
scrie în cartea de oaspeti
citeste mesaje
:: cazare în aiud ::
posibilităţi de cazare în aiud
Pensiunea "Mobis AL"
(Molnar); steasteastea stele
Pensiunea "Melinda";
Hostel "Două Sălcii";
... şi în zona aiudului
Rimetea (Torockó);
:: părerea ta contează ::
motivează votul tău aici | arhivă
:: parteneri media ::
- Ziarul Unirea;
- Monitorul de Alba;
- Empresa.ro - Stiri Alba;
vezi toţi partenerii;
:: site-uri partenere ::
- Robeni rent-a-car Cluj;
- Stiri Auto;
- Atracţii turistice în Romania;
- Traduceri;
- Cazare Alba Iulia;
:: newsletter/group AiudOnline ::
:: BitDefender QuickScan ::
:: Prognoză meteo Aiud ::
vremea-meteo.com

Cultura aiudeana

 
Ioan Hadarig - nceputul radioului la Aiud (I)
 


Partea I: nsemnarile unui coordonator de programe

Ideea unui post de radio, la Aiud, s-a nascut din dorinta a doi ndrazneti investitori Avram Gabriel si Dumitru Gheorghe de a realiza ceva nou, inedit n tacerea de pna atunci a unui oras. Materializarea ideii de radio la Aiud a presupus pe lnga un anume curaj de investitor si o munca sustinuta pentru realizarea proiectului. Totul a nceput cu o documentare la un post de radio din Sibiu si a continuat cu obtinerea licentei la Consiliul National al Audiovizualului dar si cu realizarea fizica, nu fara greutati, a investitiei ( sediu, aparatura, releu de emisie - receptie, echipa organizationala, colaborari cu casele de productie muzicala etc).
Pentru obtinerea licentei, la Bucuresti, a participat o echipa formata din : Avram Gabriel, Dumitru Gheorghe, Ovidiu Baciu si Ioan Hadarig, n calitate de coordonator al echipei redactionale. Din partea C.N.A.-ului au participat la discutii si examinare : regizorul Mircea Mordovan (presedintele C.N.A.), academicianul Razvan Teodorescu, actorul Mircea Diaconu, n total, 13 personalitati ale vietii culturale romnesti. ntreaga discutie a fost nregistrata pe suport audio. A fost o ntlnire interesanta care a durat peste 3 ore si care nu a fost lipsita de momente dificile. Au participat la obtinerea licentei, pentru aceeasi frecventa 88,3 FM, cteva nume prestigioase ale radioului romnesc si cteva posturi de radio cunoscute, un motiv n plus pentru bucuria simtita n momentul anuntarii cstigarii de catre tnara si neexperimentata echipa de la Aiud a licentei.
Au nceput pentru cei doi proprietari , Avram Gabriel si Dumitru Gheorghe, problemele definitivarii unui post de radio. A fost nevoie de fonduri suplimentare (datorita problemelor care au aparut, unele dintre ele cu concursul unor aiudeni) si astfel cooptarea celui de-al treilea proprietar, Popa Eugen.
Am fost, cel care scrie aceste rnduri , Ioan Hadarig, pentru aceasta perioada de nceput ceea ce s-ar putea numi redactor sef sau coordonator de programe. Echipa redactionala s-a constituit cu greu desi multi tineri entuziasi s-au prezentat la discutii. nsa, ntre entuziasm si realitate ramne ntotdeuna o anume distanta.
Va amintesc, cteva dintre momentele de nceput : emisiunea matinala realizata de Katia Cuculescu; ndrazneata, cultivata aceasta a impus o anume tinuta matinalului. Si cum era firesc, dar si datorita faptului ca avea un numar mare de ascultatori, parerile au nceput sa curga pro si contra. A fost una dintre cele mai incitante emisiuni, trecnd peste informatiile pe care le oferea, prin temele puse n discutie, n fiecare zi, multe dintre aceste teme inedite, socante, apreciate, contestate. Katia Cuculescu a fost cea care a pus o piatra la temelia unui radio ascultat, apreciat dar si contestat la Aiud. Din pacate, ca orice lucru bun si de calitate si emisiunile ei au avut o viata destul de scurta. Am ascultat-o apoi ntr-o emisiune culturala, gndita fara bariere, fara sabloane, pna la plecarea ei nspre tara celor o mie de lacuri Finlanda. Matinalul avea sa fie continuat de Adriana Albani, care treptat si-a impus propria imagine, transformndu-l ntr-o emisiune informativa. Adriana Albani este vocea cea mai cunoscuta a radioului aiudean.
O alta emisiune, care a adus o nota de inedit, a fost realizata de doi tineri studenti, Mihai Gligor si Bogdan Craciun. Liberi n gndire si manifestare, inteligenti, spontani si degajati si-au cladit cea mai buna emisiune n direct. Audineta mare, desi emisiunea era programata doar la sfrsit de sptamna, ntr-un interval orar nu prea favorabil, s-a concretizat deopotriva prin recunoastere si contestare, reteta oferita de cei doi tineri studentii fiind cea a unei emisiuni nonconformiste cu muzica de buna calitate.
Emisiunea sportiva si avea proprie vedeta, Mihai Rusu. Beneficiind de o voce deosebita, inteligent, nonconformist si fara prejudecati Mihai Rusu era jurnalistul de radio incomod si ambitios. n timp, emisiunile sale de dialog, privind ofurile aiudenilor , cu invitati in direct au devenit un punct de reper. Mihai Rusu, prin modul n care si gndea emisiunile a fost unul dintre profesionistii radioului aiudean.
Socialul a avut o voce distincta prin Simona Moga, cea care propunea cu inteligenta eseuri despre viata de zi cu zi a aiudenilor, despre necazurile si bucuriile lor.Simona Moga a fost un fin observator al vietii sociale. Stirile au fost prezentate cu acuratete de vocea deosebita a Corneliei Bendek, un punct calitativ al Radioului Eveniment Aiud. Emisiunea de prnz era prezentata de Ina Danciu, emisiunea de seara de vocea inconfundabila a lui Abi Zama ( una dintre putinele voci remarcabile ) iar emisiunea de sfarsit de saptamana de Adi Ghiveci. Emisiunile muzicale si pentru tineret au fost prezentate de tinerii Adrian Sima, Camelia Popa si Carmen Popa. La emisiunile de cultura si arte au colaborat Ioana Sucala, Alexandru Iuga, Marieta Truta si Ovidiu Baciu.
Cea mai longeviva emisiune de cultura, avnd arghezianul nume Carte frumoasa cinste cui te-a scris, realizata de dna Jenica Satmarean, propunea : noutati editoriale, aniversari literare si informatii culturale. O alta emisiune care a avut o viata lunga s-a numit GeoTur si era realizata de Camelia Chiorean, cea care a realizat, apoi, si emisiunile pentru tineret.
Programul de muzica populara era prezentat de Nelutu Detesan si Gelu Dumitru, apreciati prezentatori ai folclorului romnesc.
Au existat si cteva emisiuni de specialitate realizate de: dna Maria Chebutiu (pe teme juridice), dl. Victor Ioan Cacovean (pe teme financiare) iar partea de publicitate si reclame a fost realizata ( in cea mai mare parte) de Avram Gabriel si Marcela Man. n cabina de emisie regia tehnica era asigurata de Gabriel Avram, Dumitru Gheorghe si Ioni Szanto.
n studiou erau invitati medici, oameni de cultura si arta, studenti si elevi n cadrul unui program de sfrsit de saptamna (smbata si duminica, peste 4 ore) realizat n direct de Ioan Hadarig. O perioada spatiul emisiunilor pentru copiii a apatinut si teatrului radiofonic.
Emisiunile erau realizate respectnd grila de programe prezentata la concursul de licenta si aprobata de C.N.A. Au existat si emisiuni maraton, de constientizare a ideii de comunitate, de ajutorare a aproapelui, si ma gndesc la emisiunea de Craciun 2000, pe care am realizat-o mpreuna cu tnarul colectiv redactional cu contributia hotartoare a lui Mihai Rusu si la care aiudenii au participat activ. mi amintesc, ca dupa ce am citit mesajul Postului de Radio Eveniment cu prilejul Craciunului 2000 am ntnit pe strada o doamna, care auzind emisiunea se hotarse sa fac o scurta vizita unui om aflat n dificultate, unui om care avea nevoie, n acele momente, de cineva care sa-i fie aproape pentru cteva clipe... a fost cea mai mare bucurie pe care am simtit-o dupa orele de oboseala ale unei emisiuni maraton...
...au aparut apoi discutiile, cu sau fara participarea politicului, inutile si absurde, lipsa de cooperare cu proprietarii postului de radio, nerespectarea de catre acestia a promisiunilor initiale si plecarea mea...
Pentru mine radioul ramne un vis frumos prin care, cred, am reusit sa-i constientizam pe aiudeni ca sunt o colectivitate si ca numai mpreuna, ajutndu-ne si respectndu-ne, ascultndu-ne si spunndu-ne deschis parerea putem trai, mai bine, n liniste si ntelegere. Acesta a fost visul, dar uneori somnul naste si monstri...
Partea a II-a: Adevarul despre monstrii (va urma)

Ioan Hadarig
"Aiudul si cartea",septembrie 2002

top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB  
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2015 ::
FotoLIX  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |  Bijuterii Handmade  |  stock flash components  |
Like Us on Facebook