Aiud
Aiud, pagina aiudenilor
judeţul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
menu
menu
 
fotolix.ro
 
:: FaceBook ::
esti Fan Aiud pe Facebook?
:: horoscop zilnic AiudOnline ::
Horoscop Zilnic AiudOnline
citeşte horoscopul pentru zodia ta
Horoscop oferit de ACVARIA
:: stiri aiudene ::
- Lansare de carte la Aiud;
- Comenteaza intrebarea saptamanii;
- Vot pentru Padurea Sloboda de langa Aiud;
- Piesa extraterestra de la Aiud;
- Primarul Josan, jos peste un an!;
- La Penitenciarul din Aiud cazarea, serviciile si ...;
:: imagini din aiud ::
galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline
vezi galeria foto
:: carte de oaspeti ::
scrie în cartea de oaspeti
citeste mesaje
:: cazare în aiud ::
posibilităţi de cazare în aiud
Pensiunea "Mobis AL"
(Molnar); steasteastea stele
Pensiunea "Melinda";
Hostel "Două Sălcii";
... şi în zona aiudului
Rimetea (Torockó);
:: părerea ta contează ::
motivează votul tău aici | arhivă
:: parteneri media ::
- Ziarul Unirea;
- Monitorul de Alba;
- Empresa.ro - Stiri Alba;
vezi toţi partenerii;
:: site-uri partenere ::
- Robeni rent-a-car Cluj;
- Stiri Auto;
- Atracţii turistice în Romania;
- Traduceri;
- Cazare Alba Iulia;
:: newsletter/group AiudOnline ::
:: BitDefender QuickScan ::
:: Prognoză meteo Aiud ::
vremea-meteo.com

Cultura aiudeana

 
Daniel Botica - originea originilor
 


ORIGINEA ORIGINILOR!

Acum 5 ani de zile, am fost intrebat de catre o persoana, Ce reprezinta DUMNEZEU, si ce rol avem noi in lucrarea SA? In acel moment nu-am putut raspunde acelei intrebari, si mi-as dori mult ca aceea persoana sa citeasca ceea ce voi adauga in continuare din punctul meu de vedere.

As putea sa afirm ca DUMNEZEU este viata, dar as da un raspuns eronat, este mai mult de-atit, este INFINITUL, fara frontiere si fara margini. Nu ar exista materie vie sau materie moarta, fara existenta SA. Un studiu mai aprofundat asupra umanitati, m-a facut sa descopar adevarata versiune pentru care existam. Ar fi o prostie sa afirm ca traim doar pentru a fi un simplu numar in eternitate. Suntem atat fiintele umane, cat si vietuitoarele un fundament hotaritor al mausoleului etern, avand rolul in lucrarea sa mai mult decat putem concepe. Nu suntem robii lui, nu suntem umilii lui servitori si nici chiar subalternii lui.

Suntem insusi spiritul lui, insusi DUMNEZEU, dar sub o forma, materiala. Asa ca fiecare lucrul pe care-l intrebuintam in viata de zi cu zi, sub orice forma, este o parte infima din propriul lui spirit. CUM a luat nastere infinitul? Este o intrebare destul de grea pentru o persoana care nu a trait de la intemeierea lumi pina in prezent, dar as putea sa afirm ca lumea a fost conceputa dintr-un atom ... nu! as fi un copil daca as face aceasta afirmatie. Multi filozofi si intelectuali s-au axat pe principii fizice in legatura cu existenta materiala a vietii. Nu pot fi de accord cu ei odata ce si atomul este o structura moleculara materiala, si deci, nu-si putea concepe propria existenta.

Thales din milet a afirmat ca universul este o ampla transformare ... APA ... din apa a iesit solidul [pamintul], aerul si focul. Un concept foarte irelevant si foarte ciudata, mai ales prin faptul ca a fost unul dintre cei 7 ganditori ai greciei antice. Apa ca structura este intradevar un fluid util si necesar pentru perpetuare, dar in nici un caz nu-si poate intemeia propria creatiune. Pytagoras din samos de asemeni amplifica viziunea lui thales afirmind ca' principiul si substratul tuturor lucrurilor este numarul, care exprima armonia si raporturile statornice ale acestor lucruri. Nimic de contrazis, dar totusi irelevanta ideea ca o materie vie poate fi conceputa doar prin aritmetica. Ajungem intr-un final sa inlaturam orice structura si orice fundament legat de principii fizice sau matematice care au putut intemeia materia de sute de milioane de ani. Singura dovada ramine insasi adevaratul stimul spiritual dupa care ne ghidam rational si dupa care ne-am format adevarata viziune. Acela este DUMNEZEU, cea mai inalta distinctie si virtute sublima conceputa vreodata in istoria umanitatii.

Una dintre marile greseli concepute de gandirea umana este asemanarea LUI cu zeitati fizice ''pasari, obiecte, astre si alte obiecte ... Asemanarea materie-spirit a fost totodata o mare deviere a fiintei umane de pe fagasul evolutiv al vietii. Multe concepte au implicat versiunea DIVIN-OM ca fiind una si aceeasi sintagma si ramificatie.

Marea doctrina a religiei este ca fiecare popor la randul sau si-a format un sistem racordabil la cerintele acelui secol, infatisi-nd insemnatate divina ca si o dogma legata de astre si de alte obiecte. S-au adunat multi filozofi care au inovat si adaptat un sistem pus la cale de ei privind adevarata valoare si adevarata infatisare a LUI. As putea aminti ... zoroastru, confucius, budha, lama, mahomet care au indoctrinat viziunile lor legate de existenta sub o forma eronata si inexacta. Doctrinele lor au marcat si schimbat milioane de viati umane. Ei sunt pe drept cuvant inovatorii comerciali ai efemerului spirit, evolutia umana este un fragment cu pornire din gandirile lor.

Omul a revolutionat si comercializat natura, insasi esenta propriei lui vieti spirituale,pentru castiguri cu profile materiale fizice. Prin acest fapt si-a condamnat propria existenta si nu numai atit, dar si existenta vietuitoarelor din fauna terestra si acvatica la pieire. de ce? Este o intrebare pe care ne-o punem toti, si ne dam seama ca nu gasim raspunsul. Raspunsul salasluieste in noi, pentru ca suntem imperfecti, pentru ca dorim sa fim supremi. Nimeni nu poate neglija principiul ca fiecare dintre noi are un rol activ si creator in scurta lui existenta fizica. Nici vorbele, nici cuvintele nu pot schimba mentalitatea umana.

Raspunsul salasluieste in fiecare dintre noi si ca sa-l putem descoperi avem nevoie mai mult decat simtirea, ratiunea, perceperea. Avem nevoie de stimulul simbolic care este credinta, daca nu credem in creator, inseamna ca nu credem in propriile noastre functii, a renega divinul, este ignorarea propriei noastre vieti. As aminti tuturor ca marea procesiune psihologica, care orinduieste cursul lasciv al timpului, este omul, si care la rindul sau; A FOST, ESTE SI VA FI temelia acestei structuri fizice numita; VIATA.

Din punct de vedere filozofic, noi nu putem anticipa sub nici o forma definirea mortii. Este o stare care nu depinde de materia vie. In incheiere as vrea sa afirm ca si in textul anterior; ROLUL FILOZOFIC IN SIMBOLUL SPIRITUAL, ca sarcina tuturor este sprijinul si ajutorarea, pentru ca sa nu pierdem putinul care ne-a mai ramas ... VIATA.

top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB  
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2015 ::
FotoLIX  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |  Bijuterii Handmade  |  stock flash components  |
Like Us on Facebook